x

Ponovo rođen

Unikat iz odjela Porsche Classic prodan za 10 minuta

U odjelu Porsche Classic napravili su samo jedan Porsche 911 iz Serije 993, a na aukciji koja je trajala samo 10 minuta "Project Gold" prodan je za 2,74 miliona eura.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja 70 godina od nastanka prvog Porscheovog sportskog automobila u odjelu Porsche Classic nedavno su napravili samo jedan primjerak modela Porsche 911 iz Serije 993 kojom je nakon pet decenija završena proizvodnja legendarnih zrakom hlađenih boxer motora.


Ponovo rođen Porsche 911/993 zasnovan na osnovici modela Turbo S ponuđen je na aukciji kuće RM Sotheby's koja je održana u Atlanti (SAD), a nakon samo deset minuta najveća od 37 ponuda iznosila je 2.743.500 eura. Porsche će sav novac usmjeriti u neprofitabilnu njemačku fondaciju Ferry Porsche u kojoj podupiru edukaciju, istraživanja, sportske aktivnosti, kulturu i različita društvena događanja.


Entuzijasti u odjelu Porsche Classic za ručno rađen "Project Gold" potrošili su 18 mjeseci. Automobil pokreće potpuno nov originalni 3,6-litarski 6-cilindarski zrakom hlađen biturbo boxer motor čijih se 450 konjskih snaga na obje osovine distribuira posredstvom ručnog 6-stepenog mjenjača. Autentičnosti cijele priče pomogao je i izbor broja šasije, jer "Zlatni 993" na sebi nosi broj šasije iza posljednjeg Porschea 993 Turbo koji je proizveden prije više od 20 godina.


Novom vlasniku ne smeta činjenica da će automobil moći koristiti samo na zatvorenim stazama, jer se zbog današnjih normativa o temi buke i emisije izduvnih gasova automobil neće moći registrovati za korištenje na javnim cestama u većini zemalja svijeta.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.