x

Začinite novogodišnju trpezu kardamom

Blago slatkasti i aromatični ukus u koji se lako zaljubiti na prvi miris odlikuje kardamom.

Osim što se konzumacijom ovog začina nahrane svi pupoljci ukusa, osvježi dah, on donosi i mnogobrojne zdravstvene dobrobiti, a poznat je po svojim zagrijavajućim svojstvima.

Ovaj treći najskuplji začin na svijetu (nakon šafrana i vanilije) postao je dostupniji i na našim prostorima i stoga nema razloga da malim prstohvatom svakodnevno ne obogatite svoja omiljena jela i napitke.

Kardamom spada u porodicu đumbira, a danas je najprisutniji u indijskoj kuhinji. U Indiji ga stavljaju u čaj s mlijekom i u vruću čokoladu, a miješaju ga i s karijem. Međutim, vrlo se brzo proširio po cijelom svijetu. Šveđani ga stavljaju u puding od jabuka, a Norvežani u hamburger i kobasice!

Odlično funkcioniše s mesom, npr. s jagnjetinom, a ako pripremate rižu, ubacite nekoliko cijelih sjemenki kardamoma i dobićete sasvim novo jelo. Njime možete začiniti rižu basmati ili kolače od meda.

Na Bliskom istoku ga koriste za pripremu kolača i slatkiša te za razblaživanje ukusa jake kafe, a dodaje se i u čaj jer podstiče probavu.

Kardamom se odlično sljubljuje i s voćem (npr. s kuvanim kruškama ili pečenim jabukama), a ako ga dodate voćnoj salati, bićete oduševljeni bogatim ukusom. Za najbolji ukus kardamomovih sjemenki u slanim jelima prvo ih treba malo propržiti. Dakle, komuške treba prvo otvoriti i izvaditi sjemenke, zagrijati tavu, staviti u nju sjemenke i prepržiti ih.

Osim što je izvrstan začin u kulinarstvu, kardamom je bogat ljekovitim svojstvima i ima široku primjenu: ekstrakt kardamoma sadrži komponente koje pomažu kod loše probave te podstiču metabolizam.

Zahvaljujući tome, može ublažiti problem nadutosti, žgaravicu i pojačati apetit, a prstohvat kardamoma može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom te je vrlo koristan za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege te na taj način može pomoći pri gubitku težine.

Dok zapadnjaci protiv lošeg zadaha koriste pepermint, ljudi na Istoku žvaću kardamom - to je njihov najbolji prirodni osvježivač daha.

Žvaćući zelene komuške ovog začina možete neutralisati i smanjiti neugodne mirise u usnoj šupljini. Poznato je i da neke gume za žvakanje sadrže kardamom upravo zbog tog učinka.

Istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu Kurukshetra u Indiji pokazala su djelotvornost ekstrakta kardamoma protiv bakterija u usnoj šupljini.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.