x

Zenica

Zenički radio amateri održali tradicionalno "Plavo veče"!

Tradicionalno "Plavo veče" povodom još jedne uspješno završene radio-amaterske godine. Ova godina je bila specifična po tome što su uslovi za rad i realizovanje plana i programa bili izuzetno otežani zbog pandemije. Međutim, Radio klub Zenica se prilagodio situaciji te u 2020. godini realizovao uspješno mnoge projekte. 

Na samom početku Covid krize u martu naše udruženje se priklonilo strukturama za zaštitu i spašavanje kroz aktiviranje Radio mreže za opasnost i PPS-a na Smetovima za vanredne situacije. U planu za april 2020. je bilo realizovanje Field Day povodom Tradicionalne zeničke "Čimburijade", međutim zbog lockdowna Filed day nije održan na Kamberovića polju, a radio amateri iz Zenice su sa raznih lokacija jedini ovaj put poslali u svijet poruku proljeća putem radio talasa sa specijalnom pozivnim znakom E7EGG. Početkom ljeta, Radio klub Zenica je prvi u državi nakon lockdowna uspješno uz poštivanje mjera organizovao takmičenje u Amaterskoj radio goniometriji na državnom nivou. U junu je uspješno realizovan i projekat instaliranja i puštanja u rad SVX linka te priključenje na mrežu E7 SVX Link. Članovi radio kluba E72ES i E71AR aktivno učestvuju u radu ARAuBiH te bivaju izabrani za menadžere za ARG i RMZO ARAuBiH. Krajem juna Radio klub Zenica vrši pripreme za HQ ekipu ARAuBiH na Smetovima, postavljanje antene za 21 MHz i aktivno učestvovanje u reprezentaciji E7HQ- operator iz našeg kluba E74D.

.

Urađena je rekontrukcija KT antena u prostorijama kluba u gradu te renoviranje radionice i primopredajne sekcije. 27.09. Radio klub Zenica ponovo organizuje i uspješno realizuje državno takmičenje ZE-FOXORING 2020. U oktobru, Radio klub Zenica u saradnji sa Savezom izviđača grada Zenica organizuje učešće na svjetskom događaju JOTA-JOTI te uspješno završava i ovaj projekat. U jesen 2020. počinjemo sa obukom nove generacije 5 mladih radio-operatora za cept 2 i uspješno završavamo dvomjesečni kurs usješnim polaganjem ispita. Oktobar 2020. je obilježen u znaku saradnje sa Gorskom službom spašavanja Zenica i zajedničkom vježbom, te početkom saradnje sa Gradskom civilnom zaštitom. Bilježimo i vrijednu donaciju od CZ Grada Zenica agregat snage 6500w. Povodom 25. novembra "Dana državnosti BiH" Radio klub Zenica je kupio i postavio specijalnu veliku zastavu Bosne i Hercegovine na antenskom tornju na vrhu planine Smetovi, također organizujemo aktivno učešće putem radio talasa kao i posjetu delegacije radio kluba ekipi ARAuBiH Kraljevskom gradu "Bobovac".

Za kraj kao šlag na tortu, novi mladi operatori su uzeli učešće na svjetskoj radioamaterskoj aktivnosti YOTA te putem radio talasa sa planine Smetovi predstavili sebe, svoju državu i radio klub cijelom svijetu. Možemo konstatovati s obzirom na okolnosti da smo imali izuzetno uspješnu 2020. godinu a u 2021. nadamo se da ćemo se vratiti normalnom načinu rada i svojim tradicionalnim aktivnostima. E71AR Alen Ruvić, predsjednik radio kluba Zenica.

.

.

.

.

.

Foto: Pahuljko     

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.