Naš prijedlog: Polagani burek
Najbrža i super ukusna varijanta bureka.
Sastojci: 1,5 kg bijelog brašna, 2 kg mljevene junetine, 5 glavica luka, 4 kašike maslaca, kašičica bibera, 3 kašike ulja, 4 čaše vode, 2 jaja, 1,5 kašičica soli.
Priprema:
1. U brašnu napravimo udubljenje pa dodamo so, jaja i dvije kašike ulja. Zakuhamo mlakom vodom glatko tijesto. Tijesto dosta dugo nakuhavamo na brašnu, dok se ne počne odvajati od daske na kojoj kuhamo. Podijelimo u najmanje dvanaest polulopti.
2. Svaku poluloptu razvijemo, obima desetak-dvanaest cm i tri po tri slijepimo uljem. Gornja jufka od te tri ne smije biti pouljena. Pokrijemo i ostavimo tijesto da odstoji.
3. U međuvremenu, luk sitno isjeckamo i popržimo ga na maslacu, pa mu dodamo meso i pržimo dok voda ne ispari. Meso ohladimo i ubacimo u njega biber i so i dobro promiješamo.
4. Dublju tepsiju pomastimo pa jufku na dnu režemo u obliku tepsije pomastimo i po njoj redamo još jufke. Na svaki dio jufke poredamo meso. Kad istrošimo meso onda pokrivamo jufkom. Svaki dio mastimo.
5. Burek stavljamo u vrelu rernu da se malo zapeče, a zatim ublažimo vatru i pečemo najmanje jedan sat dok se unutrašnje jufke ne ispeku, zato što je burek debeo. Ispečen burek zalijemo s nekoliko kašika vrele vode, kojoj smo dodali ostatak maslaca i dobro ga pokrijemo.
(Avaz)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.