x

policajac iz tuzle

Policajac sa TikToka: Ne volim kriminalce, pa ni na internetu!

Mnogi građani Bosne i Hercegovine koriste ovu društvenu mrežu kako bi zaradili novac, postali slavni ili širili informacije za koje oni smatraju da su ispravne.

Pored kriminalaca i političara iz Bosne i Hercegovine, čiji video klipovi su nažalost najpopularniji na TikToku, ovog puta donosimo vam pozitivnu priču iz Tuzle.

Dino Subašić je policijski službenik MUP-a TK koji već 8 godina, radi i živi ovaj posao. Jedan je među prvima policajcima koji svoje slobodno vrijeme provodi na ovoj društvenoj mreži. Njegove live klipove građani iskorištavaju kako bi pitali policijskog službenika o stvarima koje ih zanimaju.

“Pitaj policajca šta smiješ, a šta ne”

Dino u svojim video klipovima, uvijek naglašava da iste snima poslije radnog vremena u svom privatnom automobilu, a telefon je na držaču.

- Imam osam godina službe a poslove radim kao i svaki policajac – počinje svoj razgovor za portal Crna Hronika Dino Subašić iz Tuzle.

Prvi si od policijskih službenika koji snimas video klipove za TikTok. mnogi se pitaju da li je to ispravno i kršiš li neki zakon?

Ne vjerujem da sam prvi policajac koji snima TikTok. Ako ukucamo u pretraživač policeoftiktok ili policija/police vidjet ćemo da pojedina ministarstva unutrašnjih poslova država u regionu imaju čak zvanične tiktok profile. Također dosta policijskih stanica/policajaca imaju svoje tiktok profile u državi Njemačkoj, SAD-u, Izraelu. Često na FYP-u izlaze druga uniformisana lica oružanih snaga itd.

Što se tiče telefona, da on se nalazi na držaču i njegovo korištenje je u skladu sa zakonom o bezbjednosti saobraćaja.

Pitanja su uglavnom iz domena saobraćajnih propisa, predviđenih sankcija iz zakona Javnog reda i mira ili krivičnog zakona. Uglavnom napomenem da moji odgovori nisu nužno tačni i savjetujem da se naknadno provjere.

Davanjem odgovora/savjeta na taj način savjetujem ljude koji me prate. Jer da se ne bi doveli u prekršaj ne znajući neki propis. Dosta me građana pita ista pitanja i za vrijeme službe ili na druženjima van radnog vremena i vrlo rado podijelim znanje.


Pratitelje sigurno zanimaju i neke neobične situacije koje si doživio na poslu, ali i normalne stvari koje ih zanimaju, a nemaju koga da pitaju?

Da, takva pitanja pitaju osobe koje pokazuju interesovanje za policijski poziv. Ni ja sam nisam znao šta me sve čeka u policijskom poslu i da je to zapravo jedan divan poziv. San svakog dječaka je da bude policajac, vatrogasac, pilot ili vojnik pa ako mogu zašto ne bi nekome rekao šta sve može da očekuje u policijskom poslu.

TikTok je platforma na kojoj se može zaraditi veliki novac. Da li si se ti uspio obogatiti preko noći?

Vjeruj mi da ništa. Sitno neki dolar ja iskreno ti i ne tražim. Stalno me pozivaju na neki big match kao tu mogu zaraditi za noć bruku para. Samo da sam sa kriminalcem s druge strane ali ja ih ne volim ni vidjeti, šta ću. Ne mogu preko etike i ponosa kad bi bilo i 50.000 dolara za noć. Moja Tiktok avantura je krenula slučajno iz zabave kada sam upalio live sa prijateljem iz sigurnosne službe, tj. iz zaštitarske agencije. Kada smo pričali svoje događaje. Ljudi me onda vidjeli u uniformi, i počeli pratiti. A jedva čekaju da upali live kako bi postavili pitanja tipa, šta smiju u saobraćaju, šta zakon kaže za porodične probleme, kada se mogu prijaviti za posao policajca i slično. Svoje slobodno vrijeme “trošim” kako bih pomogao drugome. To je cilj i našeg posla. Mi tako živimo” – izjavio je Dino Subašić.

Kao redakcija primijetili smo pozitivne komentare i zahvalnost pratioca lajva za pojašnjenje pravila i propisa. Na neki način to je u biti i posao policajca?

Biti policajac je častan posao. Često se dovedemo u situaciju da dovedemo svoj život/zdravlje u pitanje u cilju zaštite tuđeg života i imovine. I ovaj razgovor sa vama vodim kao jedan običan porodičan mladi čovjek (bez uniforme i van svojstva policijskog službenika) koji polaže nadu za bolje sutra u ovoj državi – izjavio je Dino.

Dinu možete pronaći na TikToku pod imenom Pollex.


Izvor: Crna Hronika

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.