Špageti s pestom genovese!
Za brzo kuhanje i polagan užitak u ovom vrhunskom talijanskom specijalitetu potrebni su vam špageti i pesto genovese. Pripremite sve namirnice, slijedite uputstva iz recepta i za nekoliko trenutaka miris Mediterana osvojit će vašu kuhinju.
Vrijeme pripreme 30 min
Sastojci 4 osobe
400 g Tjestenine Spaghetti
10-20 g maslaca
Za pesto genovese:
30-40 g svježeg bosiljka
40 g pinjola
40 g naribanog sira Pecorino
40 g naribanog parmezana
3 češnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
so
Priprema
1.Špagete skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi i ocijedite.
2.Malo vode (oko 100 ml u kojoj se kuhala tjestenina) ostavite sa strane.
3.U električnu sjeckalicu stavite narezani bosiljak, pinjole, naribane sireve, narezani češnjak i oko 50 ml maslinova ulja. Mješavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmješajte.
4.Pripremljeni pesto stavite u porculansku zdjelicu.
5.U široj tavi otopite maslac, dodajte 2-3 kašike pesta i zajedno kratko izmiješajte.
6. Dodajte kuhane špagete i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
7.Špagete dobro izmiješajte i zagrijte.
Posluživanje
Špagete poslužite tople, a po želji možete i posuti naribanim parmezanom.
Savjet
Pesto genovese možete pripremiti u većoj količini. U hladnjaku može stajati oko 2 sedmice. Na ovaj način možete s pestom pripremiti i njoke ili bilo koju drugu tjesteninu.
Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.