x

Tri moćne maske za kosu koje možete napraviti i kod kuće

Kvalitetne maske za kosu jednostavno je napraviti i to u kućnim uslovima, a mi vam donosimo recepte za tri maske koje će biti gotove za tren! 

Uvijamo je, peglam, sušimo, a za vrijeme ljetnih dana na nju utiče sunce i so. Zbog toga je neizbježno kosu nahraniti dobrom maskom. I dok one u drogerijama mogu biti poprilično skupe, ali i pune štetnih sastojaka, kvalitetnu masku za kosu možete napraviti upravo sa sadržajem iz vlastitog frižidera.

Suha kosa

Sastojci:

1/2 avokada

1 supena kašika kokosovog ulja

1 supena kašika maslinovog ulja

1 supena kašika meda

4 supene kašike vode

Priprema:

Pomiješajte sastojke zajedno u blenderu dok se potpuno ne spoje. Prije stavljanja maske, kosu navlažite toplom vodom kako bi se otvorili folikuli vlasi. Tako će vitamini iz maske bolje prodrijeti u vlasište. Zamotajte kosu u ručnik ili kapu za tuširanje te je držite na kosi 15 do 20 minuta. Esencijalne masne kiseline maslinovog ulja i avokada pomoći će u obnavljanju ispucalih vrhova.

Protiv opadanja kose

Sastojci:

1 supena kašika toplog mlijeka

1 čajna kašičica meda

20 grama svježeg kvasca

Priprema:

Kad sve sastojke sjedinite, ostavite masku na toplom i pustite je da fermentiše 15 do 20 minuta. Masku nanesite na vlažnu kosu od korijena prema vrhovima. Kao i kod prethodne maske, umotajte kosu u ručnik, kapu za tuširanje ili najlonsku kesu. Za razliku od prijašnje maske za kosu, ovu masku treba držati na kosi što duže – čak dva do tri sata kako bi hranjive tvari prodrle u vlasište.

Za brzi rast kose

Sastojci:

2 jaja

1 supena kašika ricinusovog ulja

Priprema:

Jednostavna maska od sirovih jaja i ricinusovog ulja odlična je za kosu jer podstiče rast dlake. Kad umutite sastojke, masku nanesite ravnomjerno po cijeloj kosi i ostavite je da djeluje 20 minuta. Zatim operite kosu šamponom, ali nemojte koristiti regenerator jer ova maska djeluje jednako kao on. Takođe, dovoljno ju je koristiti jednom sedmično.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.